Gurlis värld

Brittas tapeter

Om mönster, färger och former, som på något mystiskt underliggande sätt tar sig in i medvetandet och skapar en kreativ process.

Tidlösa tapetblommor

I huset där Britta bor har jag min butik. När jag kommer hit går jag igenom några utrymmen som verkligen minner om svunna tider. Här har det varit butik i årtionden och det är nu mer än hundra år sedan Brittas föräldrar öppnade Brobergs lant- och manufakturhandel här år 1919. Här fick jag flytta in för några månader sedan då jag öppnade Gurlidesign Butik.

Underbara blommor möter mig i Brittas kontor. Vilket väder vi än har och i vilken sinnesstämning jag än befinner mig i, ger de mig lugn. Här i Brittas kontor har tiden stått stilla, mer eller mindre. Den blommiga tapeten och charmen består. Någon gång på 1880-talet, då huset var nytt, sattes dessa fantastiskt blommande tapeter upp. Rummet har en intressant känsla av kontrollerat och välordnat kaos. Det i sig är underbart, kreativt, och atmosfären är i total harmoni. Här stannar jag upp i en betraktelse, förnimmer doften av blommor och dokumenterar…

I höstas uppgraderade jag dataprogrammet till stickmaskinen. I detta program gör jag beräkningar och mönsterkonstruktion, fram- och bakstycke till tröjor, klänningar, polotröjor och allsköns jumprar. Sedan gör jag storleksgradering och får fram en dataorder till hur stickningen ska utföras. Alla dessa plagg kan jag sticka mönsterstickning i flera färger och just denna del i programmet är fantastiskt spännande. Det tar tid och kräver koncentration. Det kräver också att jag är helt fokuserad, att jag kan vara i ett kreativ bubbla där jag är bortom tid och rum. Det är då det blir allra bäst, det är då jag är i mitt kreativa flöde, i mitt flow.

Jag experimenterar med de där nya funktionerna i programmet. Jag hade ingen aning om varför jag fotograferade tapeten egentligen, men nu laddar jag upp fotot och börjar dra i det. Jag ändrar olika parametrar, precis som när du redigerar ett foto med ljus och skugga, skärpa och storlek. För enkelhetens skull minimerar jag färgerna till bara två, men med en gråskala som kommer fram bara genom att använda dessa två färger. Begränsad färgskala, eller hur!

Nu är allt klart för stickning. Jag har gjort mönstret så att det känns bra. Det gäller att inte överarbeta det, att känna när det är klart, att kunna sluta i tid.

Så här går det ofta till när jag får fram en ny idé. Av sådant som finns i närheten, i omgivningen. Sådant som talar till mig, som de här tapeterna. Fantastiskt att de är kvar. Nu ska jag börja sticka!