Gurlis värld

Nyår, rosor och pepparkakshus

Det händer något hela tiden här på Östalindor. Där jag bor, öst om lindorna. kan livet verka stillsamt, men här pågår alltid något. Som nyss, när en familjemedlem kom tillbaka efter ett ärende, hade det tillkommit en snögubbe, blöta skor och mängder av fågelfjädrar på dörrmattan. Ja, katten…

Designhjärnan är alltid igång och eftersom en idé och en enorm lust att baka ett pepparkakshus hade infunnit sig, blev det ett husbyggarprojekt som sattes igång i juldagarna. Hemma är bäst, eller hur, så varför inte baka huset vi bor i. Ritningar skulle skapas och i rätt skala, varken för litet eller för stort. Ett hus byggt på 1920-talet har många vinklar och är en riktig utmaning. Mormors recept, ny ritning, bakning, gräddning och ihopsättning med socker i största stekpannan… Tre kreativa par händer satte sedan igång med kristyren som från en verklighetstrogen stil i starten, utvecklades till en överdådigt snirklande dekor i smäktande kurbits.

Rosmålningar på väggar och tak, så långt ögat når, som fortsätter i sinnet till den tröja jag håller på att sticka. Här får jag växla färger i en harmonisk ordning, kryddiga toner på ljusgrå botten blir en underbar resa i blomstrande land. Saffranskrokus och röd ockra känns som trygga toner som gör en glad.

Butiken har fyllt 1 år! Hurra! Såklart ville jag fira detta jubileum lite extra, så därför har jag skapat en ny färgställning för min stora härliga rosenfilt, blå rosor. Sköna färger med blått tillsammans med beige som känns behagligt och som är lätt att tycka om. Jubileumspris 2990kr gäller hela januari 2021. Ordinarie pris kommer sedan att vara 3595kr. Filten vävs i Röros, Norge, helt i ull. En perfekt present till dig själv, ditt hem, eller till en vän som behöver tröst, kärlek och omtanke.

Mera sköna tips! Jag har fina garner i butiken. Vackra naturmaterial i hög kvalitet. Nyaste nytt är ett garn i merinoull som kommer i sju små nystan uppträdda på tråd, Zauberperlen, samlade till en ring. Mängden är 100g, ca 400m. Färgerna på de små nystanen är tonad i en sammanhållen färgskala som blir elegant i stickning. Jag har gjort en sjal, helt asymmetrisk, som blir en karamell bland accessoarerna.

Stickningsnerven fortsatte i en skön omlottkofta. som är perfekt till en skön klänning. En klänning i lin, som jag stickade i en härligt bordeauxfärgad ton och som fick trekvartslånga bekväma ärmar. Blommande bård i midjan… och säkert kom den sig av en längtan till ljusare tider. Ja, det blir ljusare. Längtan till våren kanske, samtidigt som den femte årstiden är något jag inte vill missa. Då när ljuset återvänder samtidigt som det är gnistrande vit snö i vårsolen blandat med yrvädersvindar. Kanske är det ungefär så som jag hörde en dam beskriva hur ett vinterbad är. Att det helt handlar om att fokusera på att andas. Då kan man bara vara i nuet. Här, utan vare sig tid eller rum. Det är där det är skönt att bara vara.

Kryp in i en skön filt och bekväma vackra kläder som du trivs i. Vi behöver alla något vackert runt oss. Skönhetsupplevelser i flera bemärkelser. Ta hand om dig. Klä dig i något fint. Känn dig bekväm, stolt och stark.
Gott Nytt År önskar Anki och Gloria!