Gurlis värld

En fancy dress för en halv kväll

Det lär vara så att en engelsk prinsessa vid namn Walpurgis för flera hundra år sedan for till de tyska folkens land för att gå i kloster. Så småningom blev hon abbedissa. Det hände sig på 700-talet och berättelserna om henne har därefter levt vidare. Till den heliga Valborgs ära och vårens första spirande grönska har folken i norr firat vårens ankomst och tänt stora eldar. Att symboliskt bränna det gamla för att ge plats åt det nya. Med hela mitt hjärta önskar jag att vi får mera glädje till oss, runt oss och med oss.

Hon har flyttat till Frankrike, dottern, med den stora svarta hunden och den fina trevliga franska vännen. Fylla år gör hon ju varje år men nu var det ju faktiskt lite extra festligt. Så klart att vi reste dit för att hälsa på! ”Vad tycker du att vi ska ha med oss för kläder?”, undrade jag. Gissa vad jag fick för svar! ”Bara vanliga kläder, varma för skidbacken… Inga finkläder, kanske bara en fancy dress för en halv kväll”. Det där sista blev vårens mest bevingade ord tror jag. En fancy dress för en halv kväll!

Som eldens lågor dansar och färgas röda, ser jag ett sprakande sidentyg jag har i mina gömmor. Ibland får jag en ingivelse, ja det är bra att lita på sin intuition, en ingivelse att det är ett tyg jag ser som jag vet att jag måste ha. Vissa gånger har jag ingen aning om varför jag ”villhöver” något men det ligger ofta något viktigt bakom. Jag förstår att mitt undermedvetna jobbar på med något designprojekt. Plötsligt ser jag hela visionen. Nja, för just det här tyget gick det flera år innan jag förstod det, men nu hade jag det här underbara vinröda dupionsidenet som bara låg och väntade. En bild från röda mattan flimrade förbi i mitt flöde i sociala medier. Sedan var pennan och skissblocket igång. Här skulle det bli en fancy dress av bara tre meter. En överklänning, en rock, helt överdådig. Gärna hade jag haft fem meter, men någon utmaning ska man ju ha…

Såsom Walpurgis verkar omge sig av mycket kraft, känner jag att jag vill ha mycket energi. Storslagna puffärmar och ett frasande stort segel runt mig, som blixtsnabbt kan vikas ihop till en beskedligt litet plagg som inte tar just någon plats i min väska. Som designer jobbar jag mycket med färg och det är på något sätt lugnande att då klä sig, till viss del i alla fall, i enfärgat harmoniskt. Som ett förvandlingsnummer vill jag kunna gå från kontorsdam till fest. Perfekt stass att komplettera till svarta klänningen eller byxa med topp, och så bara byta de rejäla kängorna eller sina snörskor till remsandaletter med klack. Att så enkelt byta skepnad med en klädsel för after work eller fest. Så underbart enkelt, lätt och smidigt. Både bekvämt och tryggt på en sekund. Prova du med, med accessoarer eller plagg. Med små trick går det att ändra stort. Voilà! Fancy dress med finess!