Couture

Haute couture [ɔt kʊˈtyːr]

Den högsta formen av sömnadskonst. Haute couture borgar för konstskicklighet och exklusivitet. Begreppet appliceras på ett antal modehus i Europa som gör plagg som är skräddarsydda för den person som ska bära det. Alla plagg är unika till skillnad från konfektionsplaggen som görs enligt en standardiserad storlekstabell och därför kan göras i stor mängd. Flera plagg som görs lika, blir effektivt i tid och kostnad, men avkall får då göras på passformen. Det går fint på vissa typer av plagg, såsom jackor, koftor och ponchos, medan vi helst kräver mer av andra.

Ett välsittande plagg är lätt att bära. Bekvämt och smidigt.

I ateljén skapas plagg av drömmar. En klänningsdröm blir verklighet från idé och skiss till mönsterkontruktion. Mycket matematik är det för att få allt rätt. Sedan nålar vi i lakansväv, draperar direkt på kroppen så att den rätta formen kommer fram. Från denna ”toille” i lakansväv tar vi mönstret som klänningstyget ska skäras till av. När tyget är klippt och skuret, sys delarna ihop med fina sömmar, en del av dem är franska dubbla sömmar som även ger en vacker insida. Overlock och raksöm, handsöm och tråckling. Sedan är det dags för provning. Här är det viktigt att rätt underkläder är på och att skorna, i alla fall har rätt klackhöjd, så att klänningen får rätt form och fason. Känslan är viktig. Det ska vara bekvämt och med den rätta tryggheten i plagget. Den som bär det måste känna säkerhet och tillit till att kropp och kläder samarbetar. Det är då magin kommer fram. Den där speciella karaktären i materialet och den personliga energin skapar tillsammans en symbios i en fantastisk människa, där personlighet, stil och form kommer till sin fulla rätt.

Stickade klänningar är sköna att bära. Nästan som att bära en jerseyklänning. Mjuk, smidig och följsam, men samtidigt elegant och snygg utan att vara överklädd. Du varierar enkelt med skor och accessoarer. Klär upp till fest, eller klär ned till en mer vardagsnära stil.

Sköna linklänningar stickar jag upp efter dina egna mått och utifrån de proportioner som passar bäst i stil med dig. Välj utan ärm eller med. Kort, trekvart eller lång, smal eller trumpetformad. Hur vill du ha urringningen? V-ringad, rundringad eller omlott? … och vilken färg trivs du bäst i? Till de stickade klänningarna behöver du en underklänning, för att den ska sitta bra, inte fastna på underkläderna eller bli för genomsiktlig i och med att klänningen är stickad.

Vilken är din favorit?