Stickat

Tidlöst klassiskt

Stickade plagg i fina naturmaterial med hög kvalitet, med en design som är gångbar, tidlös och bekväm – det är viktigt för mig när jag utvecklar ett plagg. Tidlöst är klassiskt, sådant som är hållbart över tid. Kära plagg av hög kvalitet, gjorda med omsorg, med stil, ger plagg med långt liv.

Picotfåll på stickmaskin

Det ska vara bekvämt och lättburet. Ett plagg som man gärna använder om och om igen. Jag skapar och stickar själv alla Gurlidesignplagg. Jag stickar både för hand och med hjälp av stickmaskin där jag flyttar nålar och drar släden fram och tillbaka, ungefär så som man gör när man väver ett tyg. Mönsterkonstruktion och design gör jag utifrån inspiration och materialval för att få fram sköna kläder med bra proportioner. Stil- och formkänsla är viktiga ingredienser.

Stickade plagg, såsom koftor och tröjor, är tillåtande och följsamma. De kan anpassa sig till kroppen på ett bra sätt. Oftast kan du då välja ett plagg som följer generella damstorlekar 36-46 eller S-XXL. Dessa hittar du i webbutiken. Andra plagg behöver nästan alltid anpassas efter just dina mått. Detta gäller framförallt de fantastiska klänningarna i stickat lin. De gör jag nästan alltid utifrån kundens egna mått och önskemål, så att midjan kommer på rätt plats, urringningen blir rätt och att vidd och intagningar hamnar på rätt plats i förhållande till din kropp. Det är då magin sker, det är så du får en klänning gjord för dig, som verkligen är skön och bekväm, och som du kan trivas i under flera år. Här, i galleriet under couture, kan du se mer av klänningarna  

Material

Materialen som jag använder är välgjorda vackra kvalitetsgarner som ska vara sköna mot kroppen, ge plagget dess rätta struktur och egenskaper, och kunna göra rättvisa åt det arbete som fordras när jag skapar ett plagg. Det är viktigt att plagget är gjort av ett material som kan ge en viss typ av plagg, de rätta egenskaperna för att med lite kärlek kunna vara en god följeslagare för dig i flera år. Jag använder ljuvligt mjuka alpackagarner, eleganta lingarner, fina garner av ull, samt råsilke som är spunnet av bourettesilke med små färgtussar som gör att det blir en vacker tweedeffekt i garnet. De material jag använder kommer från leverantörer som är måna om att riktlinjer kring goda djurförhållanden, arbetsförhållanden och god miljö följs i alla led. Detta ger en trygghet i hela processen både för mig som arbetar med ditt plagg och för dig som bär det.

Dampa, blocka, montera och sy i etikett

När alla delar av ett plagg är stickade, ska de ångas eller dampas så att de får rätt form. Många kallar detta även för att blocka. Sedan sys delarna ihop och alla trådar ska fästas. En riktig fästfest! Ofta avslutar jag med att virka längs med urringning och fållkanter. Det är mitt sätt att tämja ett livfullt naturmaterial. Etiketter kommer sist, ett roligt moment eftersom plagget nu är helt klart! Nedan följer ett galleri med stickade produkter som kan beställas i ”one size” och i damstorlekar.