Gurlis värld

Som man är klädd blir man hädd

Om stil, viljan att tillhöra en grupp och viljan att bli sedd för den man är.

Varför då? Jo, jag tänker ofta på de mekanismer som driver oss till att vilja klä oss i en specifik stil. Just nu lyssnar jag på ett Sveriges Radio P4 program ”Fejk” som handlar om de höga klackarnas historia. Som en röd tråd genom historien handlar det om att med kläder och skor ge uttryck för vilken grupp man vill tillhöra och den status man vill visa att man har. Som man är klädd blir man hädd, är ett ordspråk som säger mycket om detta, det vill säga, hur man blir bedömd och bemött utifrån den klädsel eller stil man presenterar sig i. Alla dessa klädkoder genom historien har förflyttat sig mellan samhällsklasser och mellan olika betydelser. Tänk om vi reste i en tidsmaskin någonstans i historien. Hur skulle vi klara av att smälta in i den grupptillhörighet vi vill ha? Att få den respekt och det bemötande som vi önskar få?

Jag minns en episod i sent 1970-tal. Min mamma gjorde ett medvetet test med klädkoder och bemötande när hon gick på samma konstutställning två dagar i rad. Samma person tog emot i lokalen båda dagarna. Jag och min syster fick följa med och var då inte ens, eller nyss fyllda tio år, men händelsen satte avtryck. Vid första tillfället hade mamma klätt sig i sin tjusiga minkpäls, nästa dag i en lång vindjacka. Som man är klädd blir man hädd. Det var skillnad på både uppmärksamhet och bemötande. Nu är det länge sedan och jag upplever att det blivit viktigare med den personliga utstrålningen även fast vi kan laborera med kläder och vad de säger.

Att skapa uppmärksamhet eller att visa att man tillhör en grupp har alltid varit viktigt. För stenåldersmänniskan var det skillnad på liv och död. Handelsvaror som pärlor, päls och skinn har alltid varit viktiga komponenter i klädedräkten, liksom siden och ädelstenar.

När du nu ska gå till chefen för lönesamtal… ja det var ju också en situation att ta upp… Ja, vad gör du då? Hur klär du dig inför den situationen? Du vill ge ett bra intryck för att du vill bli sedd med respekt. Men glöm då inte bort att det absolut mest av allt är faktiskt för att du själv ska känna styrka, säkerhet, kraft och för att den där sköna stabila självkänslan ska finnas där. Det här glömmer vi lätt bort, men det är detta jag alltid arbetar för. Att hitta min kunds personliga stil, vad hon trivs bäst i och vad som gör henne bekväm. Vi är så duktiga på att skämmas för våra kroppar. Det är fel på än det ena, än det andra och det är sorgligt. Tänk istället på vad du är stolt över, vad som är bra med just dig och just dina former, och hur du kan känna dig bekväm med din känsla inifrån. Alla har nog känt sig obekvämt klädda någon gång och vet hur det känns. Tänk tvärtom, alltså från andra hållet, på vad som är du. När du har bekväma plagg på dig som går i takt med din personliga stil kan du slappna av på ett helt annat sätt. Skaver något, så syns det utanpå.

I modevärlden och bland modebutiker kretsar alla plagg kring ett kollektionstänk. En kollektion eller flera per årstid eller säsong. Det ska vara ett antal plagg, sedan ska det vara nytt, uppdaterat och nya färger. Jag har aldrig fått det att gå ihop med mina egna tankar om vad jag behöver i min garderob och hur många olika plagg jag behöver skapa för att driva mitt företag. Det går inte heller ihop med det min mormor sade, att ta tillvara, och att om du skapar ett plagg så lägger du ned väldigt mycket tid och arbete på det. Då vill du ha glädje av det längre är bara några få gånger. Länge fastnade jag i vad jag trodde jag förväntades åstadkomma, innan jag återvände till min egen grundtanke, att investera i några högkvalitativa trotjänare, som går att variera med tillbehör och skor, som jag kan dressa upp eller ned utifrån tillfälle och sammanhang, bara sådant jag tycker om och som jag känner mig helt bekväm i. Det gör att jag har fokuserat på vackra stickade klänningar i lin, jackor sydda i filtad ull, stickade silkejumprar och sköna alpackakoftor. Ibland kompletterar jag med sydda byxor och blusar. Aktuellt just nu är en skön viskoscrepe med fantastiskt fall.

Som du är klädd blir du hädd, betyder inte bara att du bemöts på ett specifikt sätt utifrån din klädsel. Jag menar att såsom du klär dig påverkar hur du känner dig avseende din egen inre självkänsla, styrka och mod, och påverkar på så sätt din utstrålning. Omedvetet kanske du sträcker på dig och blir en centimeter längre. Summan av kardemumman blir då att hela din personlighet kan påverkas av vilken typ av ”uniform” du klär dig i. Det sägs att det till och med kan höras i telefon. Så om du ska ringa ett viktigt samtal påverkas din röst så att den får en större säkerhet om du dressar upp dig och klär dig som om du skulle på det där lönesamtalet.

Vad ska du då satsa på när du skaffar nya plagg för säsongen? Jo, satsa på just din egen personliga stil. Det som är du. Det är alla runt dig vana med och det skapar faktiskt en trygghetskänsla hos din omgivning. Håll dig till ”dina” färger, din egen färgskala och komplettera med något enstaka plagg eller en accessoar i en accentfärg eller ”trendig” färg. Investera i din framtid, tänk på kvalitet när du skaffar nytt och slå ut kostnaden (mentalt) på antalet gånger eller år som du har användning av det plagget. Tänk också på alla möjliga sätt du kan kombinera dina plagg på. Dela upp din garderob i kategorier för vardag, fest och fritid. Byt inte ut allt på en gång. Rotera istället genom att fasa ut plagg och komplettera din basgarderob ibland. Vädra och vårda plaggen. Med lite kärlek är de dina vänner länge.