Gurlis värld

Att designa couture

Inspiration hämtar jag från naturen, fjällen, skogen, trädgården, väder och vind, snö… Fjärilar som flyger med granna vingar, skimrande sol och skuggspel i en bäck eller sjöns skvalpande ljud, men också av historia. Hur levde människor på olika platser förr i tiden? Jag följer spåren bakåt i tiden, följer mina anmödrars historia, inspireras och låter mig fyllas av den taktila känsla jag kan översätta idag till stilmedveten kollektion av vackra plagg med hållbarhet. Hållbart både i stil och material.

Till dig som ska bära mina plagg, vill jag ge en stark känsla av den omsorg och tanken på tillvaratagande som kvalitet och design representerar. Genom att investera i ett plagg från Gurlidesign, blir du en del av Gurlis värld. Du gör en investering just för dig, både när det gäller att stötta hållbarhetstanken, stil och design; och att ditt plaggs kvalitet och form innebär att du kan ha glädje av det under lång tid. Genom att variera tillbehör såsom skor, strumpor, smycken och andra accessoarer, förändrar du enkelt ditt plaggs uttryck när du vill följa trenderna. 

Tidlöst i nuet

Form- och stilkänsla är klassiskt. Att sätta ihop kända moment i något nytt blir något unikt, men det är just så det sker hela tiden. Det startar med en skiss. Något som kan ge en visuell bild av slutresultatet. Välja material, oftast utifrån hur vi vill att plagget ska bete sig. Stickat eller sytt, lätt eller tungt fall, skirt eller kraftigt, kapptyg, klänning, slätt… Hur är den taktila känslan?

Färg – vem är du? Kommer du ihåg när vi alla ville gå på färganalys och se om vi var vår, vinter, sommar eller höst? Så tänker jag hela tiden, men varm eller kall ton, blå, röd, gul eller grön, inte personlighetstyp, utan ton på din hud, på ditt hår, dina ögon och kanske till och med vilken färg din personlighet utstrålar. Komplicerat? Nej, inte egentligen, för tänk på vad du trivs med. Har du en dragning till vissa favoritfärger är det oftast så att du passar i just dessa. Sedan kan man ju fastna i svart, svart, samma lika varje dag. Det behöver ju inte vara fel i det. Din omgivning vet var de har dig. Din omgivning är trygg med den vetskapen. Så ta det lugnt. Tänk efter vem du är eller vill vara, vilken del av dig du vill ska synas…

Tre steg…

Skiss och måttagning, provning och slutprovning. Så går det till. Dina mått och proportioner är viktiga, liksom din känsla. Ett plagg ska följa med din kropp. Vi är på något sätt fokuserade på problemområden eftersom det är dessa som ställer till jobbiga situationer i förhållande till konfektionsplagg. Nu ska vi tänka tvärtom. Vad är du stolt över? vad känns bra? Var sitter din midja? Högre upp eller längre ned? Ofta är det avgörande för hur du trivs med plagget. När jag tar mått på mina kunder resonerar vi alltid om dessa saker. Om att trivas i sin kropp och att få ett plagg gjort efter egna mått och proportioner. Vi förlänger och förkortar i mönsterdelarna. Sedan, när jag gjort en toille, ett provplagg i lakansväv, eller nått en punkt i skapandet där plagget behöver dig för att prova hur det faller och hur det känns, kommer du tillbaka till ateljén. En slutprovning gör vi alltid till sist för att se att allt stämmer och är som vi tänkt oss. Bor du längre bort och har svårt att komma till min ateljé? Det mesta går att lösa, det tar bara lite mer tid. Denna sommar fick jag besök av en kund boende i Holland. Här fanns det ingen möjlighet till provning och justering, men eftersom vi var noga med alla mått och kunde ha kontakt under tiden ifall något behövde dubbelkollas, så gick det väldigt bra. Så roligt att få respons på den leveransen. Made my day!