Gurlis värld

En dikt i maskor

Det berättas att man i äldre tider diktade ett mönster när man vävde banden till folkdräkterna eller knypplade en spets. Det var både för att främja fantasin och kreativiteten, men också för att hålla reda på det mönster som skulle framträda. Ofta handlade det om de fyra elementen, jord, luft, vind och vatten, om kärlek, önskningar och lycka. Så här kan det också bli i stickning där maska läggs till maska och en skapelse växer fram och blir en dikt tagen ur fantasin och stundens ingivelse. Jag lägger upp några maskor och låter stickorna och händerna sticka på fri hand. När jag börjar vet jag bara att det ska bli en sjal, dess form och huvuddrag. Men, jag har ingen aning om hur den här dikten vill bli berättad. Det är bara att följa med. Maska läggs till maska, de blir stickade, lyfta, vridna, ihoptagna, ökade och så till sist kommer det till några moucher…

När jag skapar och designar en produkt utgår jag nästan alltid från det material jag har framför mig. Jag registrerar hur materialet känns, om det är strävt eller mjukt, lent och slätt eller fluffigt poröst, kanske elastiskt, jämnt eller ojämnt. Ofta är det karaktären som är det mest avgörande, och så färgen. Något som direkt pockar på uppmärksamhet. På något sätt kan jag uppleva att ett garn talar till mig. Förmodligen har jag just då gjort en blixtsnabb undermedveten bedömning. Det kan handla om material, kvalitet, färg, vad det kan bli, vad jag vill göra och den inspiration jag får. Just så var det med detta läckra flerfärgade garn. Helt magiskt flyter färgerna över varandra i gulrosa, vinröda och höstbruna toner i en mjuk ylleblandning. Ett helt underbart garn där ingen härva är den andra exakt lik eftersom allt färgas för hand. Unika kulörer och kvalitetsgarn, blir unika stickade kreationer.

Resultatet av detta projekt ska vara att åstadkomma en stickbeskrivning, så att den som vill får möjlighet att få uppleva samma dikt med egna stickor. I skapandeprocessen är det mest form, färg och stil som styr. Sedan tar det matematiska tänket över, för hur det än är, så måste du veta hur stor härva du ska använda, antal meter och vikt, antal maskor, ökningar och minskningar, stickfasthet, instruktioner och teknik.

Vetenskapen blandas med dikten – en dikt i maskor…