Gurlis värld

Silke eller Siden

När jag skapar mina kläder är siden eller silke ett av de naturmaterial jag upplever ha mest magisk karaktär. Det svarar villigt på vad jag vill göra med det. Det lever. Därför är det så tacksamt att arbeta med.

Själv tänkte jag inte på hur jag berättade om det, men så kom frågan.
”Vad är det för skillnad?”

Visst är det ju en aning förvirrande kan man tycka. Samtidigt är det logiskt och kanske praktiskt. Silke är tråden som spinns till garn. Av silkegarn kan man sticka och virka ett trikåliknande tyg. Fortfarande säger vi silke om det färdiga plagget, en silkeponcho, silketröja eller en silkesjal. Men vi kan även väva med silkegarnet. Det färdiga tyget har en annan karaktär än det stickade och är inte alls lika elastiskt. Ofta är det gjort av tunnare material, kanske är det glansigt eller matt i ytan, frasande fjäderlätt eller mjukt med tungt fall. Detta tyg kallar vi siden. 

Det händer faktiskt att jag talar om silketrikå ibland apropå underklänningar. En oavsiktlig anpassning till en omedveten kunskapslucka, eller för att jag vill ge en bra service. Sidensatin eller silketrikå. När jag tänker efter så har detta en ungefär likadan effekt som att hänvisa till Nynäshamns hamn. Lite kul, när man grubblar lite mer på det faktiskt 🙂

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *