Gurlis värld

Tankar om hållbart mode

Filosofi i sammet

Det finns ett bra uttryck i engelskans ”slowfashion” som kanske ännu bättre täcker innebörden av vad vi kanske menar med hållbart mode. Ett långsamt mode som håller över tid. Som en motsats till snabbt växlande trender menar vi att det ska vara hållbart, i flera avseenden. Sådant som innefattar flera områden, som ekonomiskt, miljömässigt och socialt.


Min mormor sade alltid att det var viktigt att arbeta med hög kvalitet på materialet när något plagg skulle stickas, sys eller virkas. Det är en lycka för många att själv skapa något med sina egna händer. Det är trist om det sedan inte håller, att det blir noppigt eller inte håller formen när man har lagt ned så mycket tid och kraft på det. Precis som du vill använda bra råvaror när du lagar mat, ska du tänka på vilket slutresultat ditt skapande ska få. Apropå mat – inget fick förfaras, allt skulle tas tillvara. Jag är inte så benhård på det idag som min mormor var när hon lade laxvraket (benen) i soppan för att ta vara på ALLT! Men tanken finns där hela tiden…

Mina döttrar lärde sig tidigt att de skulle titta på materiallappen i kläderna i klädbutikerna och göra en avvägning mot prislappen. Jag har ingen aning om hur detta gick till, men så klart var det ju mitt eget kanske omedvetna beteende som lade grunden. Jag minns en episod då en dotter kom hem med ett plagg som hon köpt på rean för 99 kr. En kofta i blandmaterial men huvudsakligen i akryl. Snygg, ja, visserligen, men så kom hennes kommentar: ”Jag vet att den håller sig snygg så pass att jag kan använda den tre gånger, men det tycker jag är ok, sedan blir den ju noppig och ful”. Intressant resonemang tänker jag 🙂

Årets julklapp 2018 är det återvunna plagget. När jag först hörde det tänkte jag på fleecetröjor som ofta görs av återvunna petflaskor, men när de tvättas fäller de ut mikroplaster vilket ju inte alls är bra, och det var ju inte riktigt så de menade egentligen. Vintage och second hand är något som vuxit allt mer. Intresset för vintage är ett ämne för sig. Fantastiska coutureplagg som kan vara dyrgripar. Eller mormors gamla pälsar – de har ju hängt med länge, så använd dem nu med! Jag bara jublade när jag såg att Kronprinsessan Victoria varit i mammas garderob och plockat fram den fantastiska frasande sidenklänningen till Nobel.

Ulljumper, gammalt hus, snö… tidlöst.

En annan gren i hållbart mode, sådant som jag gör i Gurlidesign, handlar om att nyproducera kläder på ett miljömässigt och socioekonomiskt hållbart sätt. Vi som konsumenter kan tänka på att handla kläder på ett mer hållbart vis. Min egen filosofi är att ta tillvara mina anmödrars kunskapsarv om teknik, stil och form och föra det vidare i min design och i mina materialval.

Ett plagg från Gurlidesign ska ha en tidlös stil som aldrig är trendig, men som alltid är i tiden. Det ska vara av material som har en hög kvalitet, så att det med lite kärlek kan bestå i flera år och kunna bäras länge. Hållbart i stil och design, i material och form. Plagg som är gjorda med omsorg och som är kryddade med vår kvinnohistoria. De ska på många sätt vara en investering i din egen framtid. Den som bär ett plagg från Gurlidesign ska också känna sig delaktig i berättelsen, delaktig i processen och i tanken om att känna sig stolt över vem man är och känna sig bekväm i de val man gjort, för sig själv och för vår värld.

Kom ihåg att du är fantastisk. Kram!